Colectarea selectivă și reciclarea se fac de mic

Asociația “Se Poate” a lansat recent, o serie de proiecte de educație ecologică în Școlile Gimnaziale Eroilor și Zamfira  din Comuna Lipănești, județul Prahova, scopul acestor proiecte fiind de a insufla copiilor dragostea și respectul pentru natură, dar și promovarea instumentelor prin care se poate proteja diversitatea mediului înconjurător.

Prima etapă a proiectului a  angrenat elevii claselor I-VII într-o sesiune de informare privind colectarea selectivă a deșeurilor. Activitatea a constat în discuții libere, care să motiveze elevii să-și exprime atât opinia, cât și neclaritățile privind circuitul deșeurilor în natură.

Inițial, voluntarii Asociației Se Poate au ales cadrul activității, vizionarea unui videoclip educativ atrăgător și plin de semnificații, precum reciclarea inteligentă a deșeurilor. Apoi, elevilor li s-a explicat necesitatea implicării lor pentru protejarea mediului și a resurselor naturale prin reutilizarea deșeurilor.  Conștientizarea poziției raționale și protecționiste este primul pas, dar voluntarii au susținut în aceeași măsură, schimbarea stilului de viață prin acordarea atenției în procesul colectării deșeurilor în fiecare casă.

Obiectivul activității, informarea corespunzătoare a elevilor privind colectarea selectivă a deșeurilor, a fost testat printr-o simulare spontană a procesului. Elevii au primit diverse obiecte din carton, plastic și sticlă, iar sarcina primită a fost să le pună în coșurile special amenajate pentru fiecare categorie.

Acțiunea întreprinsă de asociație a bifat începerea informării elevilor din Lipanesti, dar și a celorlalți consăteni, prin distribuirea pliantelor în rândul elevilor cu scopul de a vesti informațiile dobândite în urmă sesiunii active.

Asociația “Se Poate” anunță că aceasta a reprezentat prima etapă, urmând o serie de acțiuni de ecologizare în toamnă pentru a rezolva problema colectării dezorganizate a deșeurilor.