Read Twice (R2)- o inițiativă de combatere a dezinformării, prin promovarea gândirii critice a cetățenilor

Read Twice (R2)- o inițiativă de combatere a dezinformării, prin promovarea gândirii critice a cetățenilor

Obiectivul proiectului este de a împrumuta know-how și de a transmite bune practici de la societățile cu mai multă experiență din Occident către noile democrații din Est.

Asociația Euro Advance (Bulgaria) conduce un nou proiect numit Read Twice (R2), care vizează abordarea problemei analfabetismului mediatic și a răspândirii dezinformării în rândul tinerilor. În esență, proiectul va selecta tineri din Bulgaria, România și Croația care cunosc bine mass-media și care vor participa mai întâi la cursuri de formare în Portugalia și Germania. Apoi, folosindu-se de competențele îmbunătățite și de influența lor, vor învăța alți tineri modalități practice de a recunoaște și de a contracara dezinformarea.

Inițiativa va dura 18 luni – de la 1 octombrie 2022, până la 31 martie 2024 – sub egida Programului “Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CERV) al Comisiei Europene.

Pentru a atinge aceste obiective, Asociația Euro Advance colaborează cu Udruga Echo (Croația) și Asociația Se Poate (România), ONG-uri din Europa de Est care încearcă să stimuleze educația mediatică în contextele lor naționale. Ceilalți parteneri ai programului Read Twice (R2) sunt Universitatea Lusofona (Portugalia) și Alliance 4 Europe (Germania), care vor prelua rolul de mentori și vor transmite bune practici în ceea ce privește promovarea unei cetățenii mai alfabetizate mediatic în UE.

Proiectul prevede, de asemenea, mai multe evenimente locale: un webinar și o conferință finală pentru a crește gradul de conștientizare a noilor forme de răspândire a dezinformării și pentru a descoperi modalități de prevenție.

 

Cum să reducem deficitul de educație mediatică în Europa?

 

Potrivit Indicelui de alfabetizare mediatică din 2021, întocmit de Open Society Foundation, Croația, România și Bulgaria se află undeva pe ultimul loc. Acest fapt împiedică în mare măsură perspectivele de dezvoltare ale cetățenilor și societăților lor într-o lume în curs de digitalizare rapidă, plină de surse de informare mai mult sau mai puțin utile cetățenilor și propagandă de-a dreptul dăunătoare.

Speranța stă în noile generații, motiv pentru care cele trei organizații din țările est-europene vor selecta 30 de tineri competenți în domeniul mass-media, care vor avea obiectivul și entuziasmul de a-și extinde deprinderile în această sferă.

Participanții selectați vor acționa atât în calitate de mentori pe măsură ce anul 2023 avansează. În primăvară, aceștia vor urma două cursuri de formare organizate de Universitatea Lusofona și Alliance 4 Europe (A4E). Ulterior, aceștia vor avea sarcina de a împărtăși ceea ce au învățat unui public mai larg prin ateliere de educație mediatică, programate să aibă loc în toamna anului 2023.

Momentul începerii acestei inițiative este bine plasat, deoarece UE își sărbătorește Anul european al tineretului. În plus, Comisia Europeană a propus înființarea unui Consiliu European pentru servicii media, compus din reprezentanți ai autorităților naționale din domeniul mass-media din toate statele membre. Consiliul are rol să servească drept un organism de încredere pentru a asigura surse media pluraliste pe continentul nostru, care să nu fie supuse unor interferențe dăunătoare.

 

Read Twice (R2) a primit finanțare în baza Acordului de grant nr. 101081326, de la Agenția Executivă pentru Educație și Cultură Europeană (EACEA) în cadrul programului Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori (CERV).

 

Comentarii

Niciun comentariu nu a fost postat

Lasă un comentariu