Eco-friendly Sports

CONTEXTUL PROIECTULUI:

Este urgent să facem ceva în legătură cu schimbările climatice. Nu numai să reducem, să reutilizăm și să reciclăm, dar putem contribui activ la protejarea planetei noastre și să luăm măsuri directe. Poluarea este o problemă enormă, iar lipsa reciclării este o provocare și mai mare. Prin urmare, în ultimii ani, au fost dezvoltate și promovate noi tipuri de activități pentru a face față ambelor probleme: lipsa mișcării fizice a oamenilor, dar și creșterea poluării naturii.

Există diverse activități ce pot fi organizate combinând sportul/ activitățile fizice cu acțiunile de mediu:

• preluarea gunoiului – de ex. alergare (plogging), drumeții, sporturi nautice (canotaj, caiac, surfing, scufundări – #onwaterforwater), yoga sau alte întâlniri cardio pe plajă sau în parcuri (și înainte sau după evenimentul de curățare),
• programe și jocuri de educație în aer liber, care combină mișcarea fizică cu acțiunile de mediu (de exemplu, releu de reciclare sau vânătoarea deșeurilor).
• acțiuni de plantare, construirea de case pentru păsări, etc.

Suntem siguri că „dacă mulți oameni mici, în multe locuri mici, fac multe lucruri mici, ei pot schimba fața Pământului”.

Prin urmare, obiectivul proiectului este de a promova sportul și activitățile fizice care contribuie nu numai la o mai bună sănătate, dar are și un impact pozitiv asupra mediului (2 în 1).

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

• să promovăm și să dezvoltăm noi metode de educație în ceea ce privește mediul prin intermediul sportului;
• pentru a crește cantitatea de evenimente organizate – colectarea celor mai bune practici, cum ar fi evenimentele de curățare, plogging, plantarea copacilor, construirea caselor de păsări,  etc. la nivel local;
• să informăm publicul cu privire la o posibilă conexiune între sport și acțiunile de protecție a mediului;
• să promovăm implicarea cetățenilor în activitățile sport, dar de asemenea să îi încurajăm să ia parte la acțiunile desfășurate pentru un mediu mai bun;
• să îmbunătățim cunoștințele și experiența reprezentanților cluburilor sportive, precum și lucrătorilor de tineret cu privire la conceptul de eco-sport;
• să oferim oportunități celor din mediul urban să-și mențină sănătatea fizică și psihică, pentru a reduce, de asemenea, în mod semnificativ nivelul de stres;
• să contribuim la incluziunea socială a tinerilor care provin din medii defavorizate;

ACTIVITĂȚI:

• Kick of meeting cu organizațiile partenere în Bratislava, Slovacia (martie 2020);
• Cercetări despre evenimente deja organizate și metode posibile – colectarea celor mai bune practici cum să combini sportul și protecția mediului (aprilie – iunie 2020);
• Dezvoltarea programelor de educație sportivă și de mediu (septembrie 2020);
• Întâlnire intermediară în Portugalia (martie 2021);
• Evenimente Eco-Sport locale (cel puțin 5) organizate în fiecare țară parteneră. Organizațiile partenere se vor concentra pe implicare, de asemenea, copiii și tinerii din diferite contexte defavorizate – de ex. migranți, minorități, etc.) – aproximativ 20 de participanți la fiecare eveniment (aprilie – octombrie 2021);
• Programe de educație sportivă și de mediu pentru reprezentanții cluburilor sportive, youth workers, precum și pentru profesori în Slovacia și Turcia (iulie-octombrie 2021);
• Conferința finală de evaluare în Turcia (octombrie 2021), unde vor fi prezentate rezultatele proiectului.