Conferința Read Twice (R2)

Conferința Read Twice (R2): Dezinformare și Mass-Media. Impact și Transformare a fost organizată pe 4 decembrie.

Conferința Read Twice (R2) a reprezentat o platformă vitală pentru discuții și schimburi de idei între experți, profesioniști din media, autorități locale și publicul larg în lupta împotriva dezinformării. Evenimentul, desfășurat pe 4 decembrie 2023, a fost organizat cu scopul de a explora strategii și soluții inovatoare pentru combaterea știrilor false și pentru promovarea alfabetizării media într-o eră dominată de informația digitală.

Obiectivul principal al conferinței a fost de a îmbunătăți capacitățile participanților de a recunoaște și contracara dezinformarea. Cu peste 50 de studenți prezenți, evenimentul a oferit o paletă largă de informații, de la metodele utilizate pentru distorsionarea informației până la impactul social și politic al dezinformării. Aceștia au beneficiat de prezentările experților, de dezbateri interactive și de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Agendă și Subiecte Dezbătute

Participanții au explorat o varietate de subiecte esențiale:

• Relația dintre știrile false și adevăr în era digitală
  • Legătura dintre propagandă, știri false și alfabetizarea media
  • Modul în care știrile false generează discursuri de ură și impactul acestora
  • Funcționarea mediului online și generarea conținutului de știri și pe rețelele sociale
  • Abilități și strategii pentru analizarea critică a informației consumate
  • Instrumente moderne pentru identificarea și contracararea știrilor false
  • Dezinformarea în contextul alegerilor politice și relațiilor internaționale

Impactul Conferinței și Grupul Țintă

Evenimentul a atras o audiență diversă, de la cetățeni și autorități publice până la jurnaliști și influenceri, promovând dialogul și schimbul de idei între diferite segmente ale societății. Dezbaterile au subliniat necesitatea de a dezvolta și implementa strategii mai eficiente pentru combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării media.

Speakerii Invitați:

Conferința a beneficiat de prezența unor speakeri de marcă:

• Marco Badea – Jurnalist și Expert în Mass-Media
  • Cristina Cileacu – Senior Producer la Digi 24 și gazda emisiunii „Pașaport Diplomatic”
  • Politică la Minut, reprezentată de Răzvan Petri și Vlad Adamescu
  • Lector Univ. Dr. Bogdan Oprea – Facultatea de Comunicare și Jurnalism, Universitatea din București

Conferința Read Twice (R2) a fost un pas important în direcția consolidării capacității de a identifica și contracara dezinformarea într-o eră marcată de fluxul continuu de informații digitale. Evenimentul a reprezentat un efort colectiv pentru a promova o informare corectă și pentru a consolida democrația și relațiile interumane într-o societate informată și responsabilă.

Aici poți accesa raportul fișa de descriere a evenimentului: event-description-sheet_Seminar in Romania.docx