În rândul observatorilor selecției din cadrul Programului Delegat de Tineret la Națiunile Unite

selectie unydro

În rândul observatorilor selecției din cadrul Programului Delegat de Tineret la Națiunile Unite

Asociația Se Poate a participat la observarea procesului de selecție a delegaților de tineret ai României în cadrul Programului Delegat de Tineret la Națiunile Unite. În urma apelului lansat de Ministerul Tineretului și Sportului, Mădălin Blidaru a luat parte la observarea semifinalei și finalei procesului de selecție. 

În cadrul semifinalei, zece tineri (cinci băieți, cinci fete) au trecut printr-o serie de probe în urma cărora au fost selecți patru pentru finală. Semifinala a avut loc pe 17 iulie 2017, iar finala pe 18 iulie 2017. În urma finalei, au fost selectați un băiat și o fată pentru a reprezenta tinerii din România la Națiunile Unite.

Juriul a fost format din reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului European din România, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, din delegații de tineret care și-au predat mandatul și din reprezentanți ai foștilor delegați. Din rândul observatorilor au făcut parte reprezentanți ai organizaților neguvernamentale active în domeniul de tineret și studențesc. 

Le urăm succes tinerilor selectați, Ioana Gabriela Covei și Vlad Măcelaru, în activitatea de reprezentare pe plan extern a tinerilor din România și de comunicare cu tinerii din țară pe teme ce țin de agenda Organizației Națiunilor Unite!

Mădălin Blidaru, prezent la Forumul de tineret al Parteneriatului estic

eap youth forum

Mădălin Blidaru, prezent la Forumul de tineret al Parteneriatului estic

Mădălin Blidaru, director executiv al Asociației Se Poate, a participat la Forumul tineretului din Parteneriatul estic, eveniment dedicat problematicii de tineret, în special cetățenia activă și implicarea tinerilor în procesul decizional. Evenimentul a avut loc la Varșovia în perioada 22-23 iunie 2017 și și-a propus să aprofundeze dialogul și cooperarea în materie de tineret și educație între Uniunea Europeană și statele din Parteneriatul estic prin împărțirea expertizei și experienței participanților. 

În cadrul sesiunilor conferinței, acesta a participat la atelierele privind participarea tinerilor și dialogul politic, precum și la o sesiune de cunoaștere și stabilire parteneriate cu reprezentanți ai altor organizații din statele membre ale Uniunii Europene și cele din Parteneriatul estic, în vederea dezvoltării unor proiecte comune.

Forumul tineretului din Parteneriatului estic a reunit lideri de tineret, lucrători de tineret și factori de decizie din domeniul tineretului din Uniunea Europeană și din țările partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Rezultatele finale ale Forumului vor fi prezentate în cadrul celui de-al V-lea summit privind Parteneriatul estic în noiembrie 2017 și vor servi pentru îmbunătățirea strategiilor și acțiunilor de tineret ale Uniunii Europene în UE și în țările implicate.

Forumul a fost organizat de Comisia Europeană, Ministerul Educației Naționale al Republicii Poloniei, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Poloniei și Fundația pentru Dezvoltarea Sistemului Educațional, în parteneriat cu Serviciul European de Acțiune Externă. Acesta beneficiază de patronajul onorific al Președinției Republicii Poloniei. Participarea a fost facilitată prin intermediul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene. 

Forumul tineretului din Parteneriatul estic din 2017 este a treia conferință dedicată problemelor de tineret, organizată în marginea Parteneriatului estic, temele dezbătute ținând de incluziune socială, angajare și ocupare, cetățenie activă, participarea la luarea deciziilor. Ediția a treia este organizată în Polonia, primele două fiind găzduite de Lituania și Letonia. 

Ziua Uniunii Europene sărbătorită într-alt mod!

Anul acesta vom sărbători Ziua Uniunii Europene într-alt mod!

Unul dintre voluntarii Asociației Se Poate își implementează propriul proiect.  Roxana-Mihaela Zafiu este una dintre persoanele care a fost acceptată în cadrul proiectului „ Promotor pentru democrație europeană” organizat de către Biroul de Informare al Parlamentului European, în parteneriat cu  Asociația Pro-Democrația, Group of the European Youth for Change, Ministerul Tineretului și Sportului,  care are ca obiectiv promovarea democrației și a valorilor care îi unesc pe cetățenii Uniunii Europene.

Pentru că sprijinim voluntarii cu idei inovatoare care ajută comunitatea să înțeleagă procesul decizonal al Uniunii Europene, proiectul volunatarei se intitulează „ Tineri CNVV promotori ai democrației europene.” Evenimentul va avea loc la data de 12 mai 2017 la Colegiul Național Vlaicu Vodă din Curtea de Argeș. Acest proiect va cuprinde două activități. Prima constă în organizarea unui seminar de informare despre instituțiile și valorile europene cu cei 40 de tineri selectați din grupul țintă, dintre care 20 de fete și 20 de băieți cu vârstă cupinsă între 16-19. A doua activitate va consta în realizarea unui stand cu materiale informative despre Uniunea Europeană. Alți doi voluntari din cadrul Asociației Se Poate au decis să contribuie la implementarea proiectului Marina Ghiță și Iacob Andrei.

,,Realizarea acestui proiect pentru liceeni din cadrul Colegiului Național Vlaicu Vodă este o oprtunitate pentru ei, iar pentru mine o provocare deoarece mi s-a oferit șansa să fiu alături de ei, să le vorbesc din perspectiva cetățeanului european implicat civic care vrea să-i ajute să înțeleagă ce rol are UE. Contribuţia tinerilor în procesul de integrare europeană este foarte importantă deoarece noi suntem viitorul, pilonul pe baza căreia UE trebuie să existe în continuare. Astfel, trebuie să participăm activ în conservarea societăţii europenene care luptă împotriva discriminării, corupţiei și care va promova pacea, toleranţa, solidaritatea, democraţia, eglitatea, libertatea, fraternitatea. Educarea  tinerilor dupa obiectivele Uniunii Europene este un pas înainte în consolidarea Uniunii Europene. Tinerii dețin cheia dinamismului, prosperității Uniunii Europene, iar energia, creativitatea, implicarea, responsabilitatea lor va ajuta Uniunea Europeană să se dezvolte, să devină mai competitivă”, precizează Roxana.

Forumul de tineret euro-arab

euroarabyouthforum1

Mădălin Blidaru, membru al Asociației Se Poate, a participat în perioada 24-29 aprilie 2017 la Forumul de tineret euro-arab, găzduit de Ministerul Tineretului și Sportului din Regatul Marocului în Fez, eveniment organizat de Consiliul Europei și Liga Statelor Arabe. Scopul întâlnirii a constat în sprijinirea tinerilor din regiunile arabe și europene de a intra în dialog și de a coopera împotriva extremismului violent și a discursului instigator la ură. 

În cadrul evenimentului, participanții au discutat și identificat soluții pentru a crea mai multe parteneriate între organizații, pentru a întări capacitatea tinerilor de a combate extremismul și discursul urii, pentru a crește nivelul dialogului intercultural. Teme precum rasismul și discriminarea, terorismul, radicalizarea, refugiații, populismul, sexismul și islamofobia au fost discutate ca elemente ce duc la extremism și discurs instigator la ură, în timp ce răspunsurile acestor probleme au fost tratate din perspectivele educației, coeziunii sociale, capacitării tinerilor, transformării conflictului și combaterii radicalizării, dialogului prin discursul religios și politic, promovarea unor narative alternative și a unor contra-narative. 

Participanții au luat parte și la o serie de ateliere prin intermediul cărora au dezvoltat modalitățile prin care vor acționa în viitor, discutând strategii și metode care pot fi utilizate în campaniile pentru promovarea dialogului și drepturilor omului, incluzând activități educaționale, campanii în timpul unor zile comune, arte vizuale, teatru și jocuri de rol, materiale video și diferite jocuri. 

În cadrul Forumului de tineret euro-arab a avut loc conferința internațională „Intersecția mediteraneană a civilizațiilor între Africa, Est și Vest: coexistând prin educație și cultură”, conferință care a reunit reprezentanți ai actorilor cu un interes în zonă, discutându-se despre obiectivele de dezvoltare sustenabilă, cooperarea euro-arabă, cooperarea euro-africană și situația drepturilor omului. Totodată, au fost analizate campania Consiliului Europei împotriva discursului instigator la ură și a Ligii Statelor Arabe împotriva extremismului violent. 

Forumul de tineret euro-arab s-a încheiat cu Declarația de la Fez privind depășirea urii și a extremismului împreună, un document prin care tinerii europeni și arabi prezenți propun o serie de măsuri și o serie de îmbunătățiri în privința subiectelor discutate. 

euroarabyouthforum2

euroarabyouthforum3

Selecție participanți „You(th) can do it smart!”

Untitled-5

Asociația Se Poate selectează șapte tineri între 18 și 25 de ani pentru a lua parte la mobilitatea de tineret „You(th) can do it smart!”, activitate ce se va desfășura între 9 și 16 mai 2017 în localitatea Cerașu, jud. Prahova.

Proiectul „You(th) can do it smart!” își propune să aducă împreună 40 de tineri din cinci state europene (Italia, Malta, România, Slovacia, Spania) pentru a se informa, dezbate și dialoga pe teme ce țin de guvernare inteligentă și participarea tinerilor, promovând bune practici din fiecare stat, totul într-un mediu intercultural.

Pentru selecție, tinerii interesați sunt rugați să trimită completeze formularul disponibil mai jos: https://goo.gl/forms/l4xNyq4r3g5TMCvn1

Proiectul este organizat de Asociația Se Poate în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale SYTEV, Active Youth, Istituto Suore Pie Operaie dell'Immacolata Concezione și Asociacion Projuven, și este finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, acțiunea cheie Mobilitatea persoanelor în scop educațional.

Play Bet365 Casino download.